preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivana Filipovića Osijek

Login
RASPORED ZVONA!

Superficial Lapoviță Aplicabil bell ring gif Fabulă Etapa Reflecţie

RODITELJI-VAŽNO!

E-DNEVNIK

KLIK NA LINK!

  

    

         

TEHNIČKI KUTAK

MATEMATIČKI KUTAK

KUTAK IZ FIZIKE

Physical Science Physics Sticker by Girls in STEM for iOS & Android | GIPHY

STEAM GRUPA

INFORMATIČKI KUTAK

SPORTSKI KUTAK

Red Card Football GIF by happydog

RAZREDNA NASTAVA

PRODUŽENI BORAVAK

Za učenike!

ŠSD FILIPOVIĆKA - FB

ŠKOLSKA KUHINJA

Tražilica
Brojač posjeta
Ispis statistike od 6. 1. 2017.

Ukupno: 318529
Ovaj mjesec: 2158
Ovaj tjedan: 491
Danas: 2
RADIONICE

BeSmartOnline!

Arhiva od 2009.

Pronađi sve stare vijesti u našoj arhivi! :)

2009.-2019.

NATJEČAJI!

ŠKOLSKI KONTAKTI

ŠKOLSKI DOKUMENTI

OPĆI AKTI ŠKOLE

VIRTUALNA KNJIŽNICA

 

„Onaj tko ne voli čitati nije pronašao pravu knjigu za sebe.”

– J.K. Rowling

Još korisnih linkova :)

"The important thing is not to stop questioning."

TAJ ČUDNI SVIJET
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Češnjak - prirodni antibiotik
Autor: Sanja Marolin, 3. 3. 2014.

Ta čudesna biljka iz porodice Alliaceae srodna je luku, poriluku i vlascu, a koristi se još od 4500 g. pr. n. e., kad su graditelji piramida u Egiptu svakodnevno jeli češnjak radi poboljšanja zdravlja, jer je bilo “sredstvo za jačanje krvi“. Kasnije je liječio ubode komaraca, rane, bolesti srca, ospice, tumor, ugriz zmije, akne, prehladu, gripu. Navodno je štitio od uroka, vampire i vukodlak. Hipokrat -“otac medicine” preporučao je češnjak u prehrani. Češnjak je bio lijek za mnogo zdravstvenih tegoba, a danas je znanstveno dokazano da sadrži pregršt ljekovitih tvari –  vitamine A, B1, B2 i C;  minerale-kalij, željezo, jod, kalcij, selen i fosfor, te aminokiseline, enzime, polioze poput inzulina, adenozina i alicina...


Češnjak je najzdravija i najljekovitija biljka i prirodni antibiotik. Uspoređuju ga s najboljim antibioticima jer ima dezinfekcijsko, antibakterijsko i fungicidno djelovanje. Govorimo o antioksidansu koji djeluje izuzetno povoljno na imunološki sustav s protuupalnim svojstvima.

 

 

 

Znanstvena istraživanja pokazuju da je dobar pri liječenju dijabetesa, astme bolesti bubrega, raka i bolesti srca.

  • Na srce i krvožilni sustav djeluje pozitivno jer sadrži dialil sulfid, koji je dobar za krv i cirkulaciju, snižava loš kolesterol i krvni tlak te sprečava moždani udar a poznato je da folna kiselina iz češnjaka štiti kardiovaskularni sustav.
  • Djeluje i antimikrobno, uništavajući bakterije poput: Staphylococcus, Escherichie coli, Candide , Proteus i Pseudomonas. Ima antiparazitski učinak i učinkovit je protiv kožnih infekcija, virusa herpesa, bradavica i kvaščevih gljivica.
  • Pospješuje liječenje probavnih i plućnih infekcija, kao što je proljev, kašalj i prehlada
  • Prevencija raka – istraživanja su pokazala da ljudi koji redovito jedu češnjak, zajedno s drugim vrstama luka kao što su luk vlasac i mladi luk, imaju manje šanse da će oboliti od raka jednjaka, debelog crijeva i želuca. Češnjak može smanjiti stanice raka crijeva jer sadrži sastojak pod imenom diallyldisulfid, a spomenuti sastojak je sto puta učinkovitiji od ostalih antibiotika u smanjivanju probavnih tegoba uzrokovanih bakterijama.
  • Jedno njemačko istraživanje je pokazalo da je češnjak pomogao tijelu u borbi protiv virusa HIV-a.
  • Uz sve navedeno, češnjak ima i primjetna afrodizijačka svojstva.

 

 

Za naše zdravlje preporučljivo je jesti sirovi češnjak. Za najbolji učinak preporučujemo konzumirati dnevno 2 do 4 grama sirovog češnjaka ili tri puta dnevno 0,03 do 0,12 ml ulja češnjaka. Što ga sitnije sjeckamo stvara se više alicina. Alicin mu daje taj specifični miris ali  ima antibiotička, antivirusna i fungicidna svojstva. Ukoliko ga kuhate, morat ćete upotrijebiti barem četiri češnja češnjaka kako bi imao isti efekt kao i sirovi. Proklijali češnjak gubi neke od svojih zdravstvenih prednosti, ali se i dalje može koristiti.

Kako se riješiti neugodnog mirisa?

Vrlo lako – limunovim sokom, mlijekom, jabukom, mentom, grickanjem zrna kave ili ako ga jedete u kombinaciji s maslinovim uljem.
Koliko god čudesan bio, češnjak ipak nije za svakoga. Trebali bi ga izbjegavati oni koji koriste lijekove za ‘razrjeđivanje krvi’ jer češnjak potpomaže zgrušavanje krvi. Također, češnjak se ne bi trebao konzumirati prije operacije.

 

 

Preuzeto sa:  http://e-kako.geek.hr





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju